Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Palveluskoiralajeja ovat jälki, haku, viesti, etsintä, erikoisjälki, suojelu, opastus ja valjakkohiihto sekä pelastuskoiralajit. Palveluskoirakokeet koostuvat maasto-osuudesta ja tottelevaisuusosuudesta, paitsi erikoisjäljessä ja valjakkohiihdossa, joissa ei ole tottelevaisuusosuutta.

 

Palveluskoirakokeisiin voi osallistua vain kilpailuoikeudet omaavan rotuisella koiralla. Listan kilpailuoikeuden omaavista roduista löytää palveluskoiraliiton nettisivuilta. Kaikki kokeisiin osallistuvat koirat pitää olla tunnistusmerkittyjä sekä niillä pitää olla voimassa vaadittavat rokotukset.

 

Valjakkohiihtoon saavat osallistua muutkin kuin kilpailuoikeuden omaavat rodut.

 

Palveluskoirakokeisiin voidaan osallistua kolmeen luokkaan. Ennen kuin koira pääsee ensimmäiseen luokkaan, on sen pitänyt suorittaa käyttäytymiskoe hyväksytysti. Luokkiin on myös ikärajat, jotka jäljen, haun, viestin ja etsinnän osalta ovat 1-luokkaan 14 kk, 2-luokkaan 16 kk ja 3-luokkaan 20 kk.

 

Koira osallistuu ensin alimpaan luokkaan ja voi siitä siirtyä korkeampiin luokkiin. Luokanvaihto-oikeuden saadakseen on koiran saatava alemmasta luokasta koulutustunnus. Koulutustunnuksen saa kansallisissa lajeissa kun maastopisteet ovat vähintään 75 % ja tottelevaisuuspisteet vähintään 70 % maksimipistemäärästä.

 

Koiran suoritukset merkitään koiran omaan kilpailukirjaan. Kilpailukirjoja saa ostaa monesti käyttäytymiskokeen yhteydessä tai sellaisen voi tilata palveluskoiraliitolta. Jos jo kokeissa käyneen koiran kilpailukirja häviää, on uusi tilattava palveluskoiraliitolta, missä siihen merkitään koiran aikaisemmat kokeet ja saavutetut tulokset.